Tietotekniikan koulutusohjelman 
opinto-opas 2012–2013

Harjoittelu

Tietotekniikan koulutusohjelmaan ei sisälly pakollista harjoittelua. Harjoittelu on kuitenkin suositeltavaa, koska se kehittää osaamista ja rakentaa ammatti-identiteettiä. Harjoitteluaikana voi myös luoda yhteyksiä työelämään ja helpottaa siten valmistumisen jälkeistä työn löytämistä. Alempaan tutkintoon voi sisällyttää 6 opintopistettä harjoittelua vapaasti valittaviin opintoihin.

Harjoittelun tavoitteet

Alemman tutkinnon harjoittelun tavoite on kehittää ammattitaitoa sekä perehdyttää harjoittelija yrityksen sosiaaliseen ja fyysiseen työympäristöön. Harjoittelun tarkoitus on mm. nähdä työntekijän näkökulmasta työntekoa oikeassa työympäristössä sekä huomioida esimies-alaissuhteita.

Työnhakuun ja harjoitteluun liittyvät palvelut

Ura- ja rekrytointipalvelut (Otakaari 7B, 3. krs) toimii Aalto-yliopiston tekniikan alan opiskelijan linkkinä työelämään. Voit käydä paikan päällä kysymässä neuvoja työnhakuun tai laittaa sähköpostia Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..">Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Yksikkö antaa neuvoja työnhakupapereiden tekemiseen ja auttaa työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Ura- ja rekrytointipalvelut myös tukee opiskelijan harjoittelua kotimaassa tai ulkomailla erilaisin apurahoin. Lisäksi Ura- ja rekrytointipalvelut järjestää lukuvuoden aikana useita erilaisia tapahtumia, joissa voit tavata eri tekniikan alojen työnantajia.

Löydät tarkemmat tiedot palveluista, koulutuksista ja tapahtumista Ura- ja rekrytointipalveluiden Into-sivulta https://into.aalto.fi/display/ficareer/. Sivulta löytyvässä Aalto CareerWebissä pääset tutustumaan myös Aallon opiskelijoille tarjottaviin työ- ja harjoittelupaikkoihin sekä diplomityötoimeksiantoihin.

Urapsykologi ohjaa ja valmentaa mm. urasuunnittelussa, työnhaussa, itsensä johtamisessa ja oman työelämän tavoitteissa. Palvelu on luottamuksellinen ja maksuton. Ajanvarauksen voi tehdä sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai soittamalla 050 326 0103. Lisätietoja https://into.aalto.fi/display/ficareer/.

Harjoittelupaikan hankkiminen

Harjoittelupaikan hankinnasta vastaa opiskelija itse, mutta apua saa Ura- ja rekrytointipalveluista. Kattavin tieto ajankohtaisista harjoitteluasioista, harjoitteluohjelmista sekä avoimista harjoittelu- ja työpaikoista löytyy Urapalveluiden www -sivuilta osoitteesta https://into.aalto.fi/display/ficareer/.

Kansainvälinen harjoittelu

Kansainvälinen harjoittelu on erittäin suositeltavaa. Ulkomaan harjoittelussa on olennaista tutustua tekniikan alaan kansainvälisessä ympäristössä, oppia työskentelemään toisen kulttuurin työympäristössä sekä parantaa kielitaitoa.

Ulkomaan harjoittelusta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Ura- ja rekrytointipalveluiden Aalto CareerWebissä esiteltyihin kansainvälisiin harjoitteluohjelmiin, hakuaikoihin ja kansainvälisen harjoittelun apurahoihin.

Voit hakea ulkomaille harjoitteluun harjoitteluohjelmien kautta tai itsenäisesti. IAESTE-ohjelma tarjoaa kaikentasoisia harjoittelumahdollisuuksia ympäri maailmaa. Haku ohjelmaan tapahtuu helmikuussa. Lue ohjelmasta tarkemmin osoitteesta http://www.iaeste.fi. Muita mahdollisuuksia ovat mm. Vulcanus ja CERN -harjoittelut. Lisäksi kannattaa tutustua opiskelijajärjestöjen tarjoamiin harjoittelumahdollisuuksiin.

Harjoittelupaikan ulkomailta voi hankkia myös omatoimisesti ottamalla itse yhteyttä ulkomaiseen työnantajaan.

Ulkomaanharjoittelun apurahat

Aalto-yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut myöntää ulkomailla harjoitteleville opiskelijoille matka-, harjoittelu- ja Erasmus-apurahaa. Apurahoja voidaan myöntää opiskelijoille, jotka ovat edenneet opinnoissaan kohtuullisesti. Hakemukset liitteineen tulee toimittaa Ura- ja rekrytointipalveluihin ennen harjoittelun alkamista. Hakemuslomakkeen, tarkemmat ohjeet ja apurahojen määrät löydät Aalto CareerWebistä.

Harjoittelun hyväksymistä koskevat ohjeet

Harjoitteluksi voidaan hyväksyä vasta opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen tehty harjoittelu. Harjoittelun hyväksymisen ehtona ovat harjoittelun ohjaus (työpaikan nimeämä ohjaaja), opiskelijan kirjoittama harjoitteluraportti sekä työtodistus. Harjoittelun alkaessa opiskelijan tulee viedä harjoittelun ohjaajalle tietotekniikan koulutusohjelman ohjeet, jotka sisältävät myös ohjaajan täytettäväksi tarkoitetun lomakkeen.

Alemman tutkinnon harjoitteluksi soveltuvia työtehtäviä ovat esimerkiksi ylläpitotyöt ja yksinkertaisemmat ohjelmointitehtävät.

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet harjoittelun hyväksymisestä tietotekniikan koulutusohjelmassa https://into.aalto.fi/display/fitik/Harjoittelu

Harjoittelun opintopisteet

Harjoittelun laajuus voi tietotekniikan koulutusohjelmassa olla alemmassa tutkinnossa maksimissaan 6 opintopistettä. Kotimaassa kahden viikon kokopäiväinen harjoittelu vastaa yhden opintopisteen suoritusta. Harjoittelu voi olla myös osa-aikaista, jolloin yhtä opintopistettä vastaa 80 tunnin harjoittelu. Opintopisteitä tuottavan harjoittelun minimipituus on neljä viikkoa. Samoissa työtehtävissä harjoittelusta voi saada minimissään 2 pistettä ja maksimissaan 4 pistettä. Jos työtehtävät ovat olennaisesti muuttuneet harjoittelujakson aikana, voidaan pitkäkestoinen harjoittelu katsoa kahdeksi jaksoksi.

Ulkomailla suoritettaessa neljän viikon kokopäiväinen harjoittelu vastaa kolmea opintopistettä. Puolikkaita opintopisteitä ei myönnetä. Ulkomailla suoritetun harjoittelun maksimipistemäärä on siten 6 opintopistettä, joka vastaa 8 viikon harjoittelua.

Lisätietoja

Lisätietoja harjoittelusta koulutusohjelman Into-sivuilta https://into.aalto.fi/display/fitik/Harjoittelu tai opintosihteeri Paula Nymanilta.

Login Form